Äppelmustning på Ökna

Medlemmarna kom till Ökna för att musta sina äpplen. Sörmlands Musteri,
f d Trosa Musteri  var på plats med sin imponerande musterimaskin. De som nu jobbade var en smula orutinerade, hade just övertagit företaget. 


Visst kaos rådde med dubbla bokningar, men alla jobbade som attan och det gick undan. Det var ju inte måttligt sådana mängder med frukt som tornade upp sig runt mustningsmaskinen.

 


En sådan fruktsäsong som denna var det länge sedan vi såg. Och många kom med lådor, kassar, kartonger med mycket fina äpplen. inte många skador kunde man se, trots att man fick ta med fallfrukt.
Musten paketerades i Bag-in-box, Denna förpackning kan hålla sig upp till 18 månader om man inte öppnar den. Ett bra sätt att ta till vara frukten. Äpplena krossas till mos.
Musten hettas upp för att garantera hållbarheten, platspåsen fylls och läggs i kartong.


En av eleverna på skolan hjälper till med att skrapa bort restprodukten, det torra fruktköttet. Skulle passa fint i en kompost…


Från äpple till fin kartong – allt-i-ett…

Men glöm inte att man kan också torka tunna äppelskivor. Det tipsar Elisabeth om.
I särskilda torkollor, men även i ugn, gärna m varmluft, 80 grader eller på pinnar i rumstemperatur, men det tar ju längst tid. Min granne påpekar att man ska helst inte ha varmare ugn än 50 grader om man vill bevara vitaminerna…

Bild och text: Maggan Hornberg