Vi samlades på Ökna för att att musta äpplen. Sörmlands Musteri, f d Trosa Musteri kom med sin utrustning och från kl 15 skulle vi få lämna vår frukt. Innan dess skulle de behandla frukrv från Öknas egen personal och elever De som nu jobbade var en smula orutinerade, hade just övertagit företaget.


Visst kaos rådde med dubbla bokningar, men alla jobbade som attan och det gick undan. Det var ju inte måttligt sådana mängder med frukt som tornade upp sig runt mustningsmaskinen.

Äpplens krossas till mos, hettas upp, alla mögelämnen dör och sen fylls musten i en plastpåse. Bakom hjälper en elev från Ökna till med att skraspa bort restprodukten, det nästan snustorra fruktköttet. Det skulle man fått att lägga i sin kompost!


En sådan fruktsäsong som denna var det länge sedan vi såg. Och många kom med lådor, kassar, kartonger med mycket fina äpplen. inte många skador kunde man se, trots att man fick ta med fallfrukt.

Musten paketerades i Bag-in-box, Denna förpackning kan hålla sig upp till 18 månader om man inte öppnar den. Ett bra sätt att ta till vara frukten. Men glöm inte att man kan också torka tunna äppelskivor.